Tuesday, 22 November 2016

BLOG BERSAWANG

salam semua..

DAh lama rasanya xmenjengah masuk kesini, sebab xberkesempatan..
sejak jd mom ni bz ngalahkan org ank sepuluh,,
Rindu sgt2 nak menulis tapi masa xpernah menyebelahi aku...

Harini aku datang menjengah blog dengan status ibu beranak 3...
tp mana ank2 aku...... ???

Xpa next time aku citer mana perginya ank2 aku.

aku rindukan mereka....
amat2 rindu...
tipu kalu aku kata aku xsyg mereka....
tipu kalu aku kata aku xrindu..
adakalanya semua x adil utk aku...
tp aku redha dengan ketentuannya...
amin...

Tuesday, 4 November 2014

karnival upin dan ipin 2014

Karnival Upin & Ipin 2014
Tarikh : 21,22, 23 November 2014
Lokasi : PICC, Putrajaya
Masa : 9 pagi – 10 malam
Masuk adalah PERCUMA

 

WAJIB pergi.. dulu xda anak so xpandang semua ni...

sejak ada anak pagi petang siang malam tv hanya ada tayangan upin & ipin sahaja.

buka mata ipin, balik dari taska upin..

ibu & abi bayar astro xdapat nk tengok apa.

tutup tv, ngadap ni ipad..

semua benda nak upin & ipin

walhal umur baru 1tahun 11bln.

next month sambut besday yang ke 2thn..

ibu dah planning tema besday tahun ni UPIN & IPIN..

untuk bg dia happy xpa ibu dan abi berkorban.

apa saja mainan yang upin & ipin main dia nak..

apa yang upin & ipin makan dia nak..

apa ayat yang keluar dari mulut geng upin & ipin dia dh bole hafal..

tayangan belum keluar lg dia dh taw apa yang upin, ipin & kwn2 akan bercakap..

xpernah jemu, xpernah bosan..

kadang2 ibu dan abi tumpang sekaki layan walau citer tu asyik berulang dr pg ke malam..

part yang paling best bila g santai dekat kedai upin & ipin di syeksyen 7 s.alam..

rasa seolah2 kami makan tanpa ada anak di sebelah..

senyap, sunyi,aman dan damai... sebab dia asyik tgk upin sahaja..

bila pergi ke perkarangan opis Les’ Copaque Production,

dia mula xnak balik.. jenuh memujuk...

semua barangan dalam kedai, semua nak di angkut sekali bawak balik..

penangan upin & ipin

nota kaki: byk lg gambar xdapat dipapar disini...

Wednesday, 17 September 2014

CENDOL WAHAB

Semperna hari penubuhan MALAYSIA, 1MALAYSIA diistiharkan cuti umum
so xda aktiviti luar dilakukan sebab nak guna sepenuhnya cuti untuk rehat
tapi after solat asar masing2 dah terasa nak makan mcm2.
so kami pun decide nak cari warung bihun sup tepi2 jalan.
dr sri damansara - tasik titiwangsa xda 1 gerai pun yang kenan di hati. dah jumpa tp semua xmemenuhi citarasa.
last sekali, decide nak makan NASI AYAM TAT dekat SRI RAMPAI.. tapi bila dh sampai mcm xbest lak..pas2 sambil mencari2 gerai lain ternampak la RESTORAN CENDOL WAHAB.
apalagi terus ingin mencuba..




 mee rebus biasa
 
rojak biasa

total:
mee rebus RM4.50
rojak RM4.50
air suam RM 0.30
teh ais RM 1.80
cendol pulut RM3.80




NOTA KAKI: MAKANAN DIA MEMANG BEST TP SIKIT.
 

Wetworld shah alam



WETWORLD SHAH ALAM
tiket masuk:

dewasa RM20
kanak-kanak RM16
 

Restoran upin & ipin

Tercapai jugak niat nak bawak rizqi dtg kedai upin & ipin.
selepas penat bermain air dekat wetworld shah alam terus ajak mr abi cari kedai makan..
perut xlapar sgt tapi sebab nak penuhi niat nak bawak my hero g kedai upin & ipin.
first g kat area syeksen 13 tapi jeling2 diorg xpasang citer upin & ipin. so xjadi nak masuk. 
ajak mr abi g kat syeksyen 7 lak.. nasib kat sini pasang citer upin & ipin. majoriti yang dtg sini semua bawak anak2. dan part paling best bila si ibu dan abi dpt makan dengan aman damai makmur sejahtera. xdiganggu oleh anak.. xpercaya tgk pic2 dibawah...


 menu upin & ipin


 
 nasi ayam upin & ipin (resepi opah)
 
mee kari (resepi guru besar)
 
percaya x??? dia tekun sgt2 tgk citer upin & ipin sampai tersenguk2 nak tido...

total makanan:
nasi ayam rm8.9
mee kari rm8.9
soya cincau rm4
teh tarik rm2.00
air upin & ipin rm3


nota kaki: harga bole tahan tapi dalam makanan byk. berbaloi2.. 

Sunday, 14 September 2014

mood: ingin bercuti

salam sejahtera
arini 14/9/2014 minggu cuti yang panjang. sebabnya sambutan HARI MALAYSIA..
mood ingin sangat bercuti tapi budget tengah bulan amat2la semput..banyak benda bermain dalam fikiran.

1.  dalam hati tingin sgt nak ke CAMERON HIGHLAND , nak hirup udara sejuk sambil2 minum teh panas, pas2     makan jagung bakar sambil tgk akrenah2 org shopping... tp itu hanya 1 impian sahaja..



2.  Pilihan kedua nak g bercuti dekat2 pantai sambil ambil angin. pastu lepak dekat hotel bg rizqi mandi kolam n last sekali lepak dekat tepi pantai sambil layan kepok lekor. Port pilihan CHERATING..


3.  Pilihan ketiga nak g main dekat TAMAN TEMA. sebab kesian dekat rizqi, ari cuti xda g mana2. lagipun susah ibu dia nak spent time btul2 dengan dia. alang2 ada cuti umum amikla sedikit peluang..
tapi xtaw kemana nak di tuju.. so cmana tu??? aduiii



so keputusannya masih belum dibuat. kalu ikut ibu mana2 pun bole tapi kena tunggu abi buat keputusan sebab nanti dia yang akan keluarkan duit dan bawak kami kemana sahaja.





nota kaki: masih lg berfikir..

Thursday, 11 September 2014

Laksa sarawak in the house

Semalam makan di kedai xpuas.. so kali ni aku try wat sendiri pulak..
Pes kuah tu dah lama terperap kat rumah tp xpernah cuba nak buat..
Last2 expired aja..
Semalam aku beli pes kuah haji manan ni dekat gombak..
Niat nak jugak wat sendiri..
Singgah pasar malam beli ayam, udang, taugeh..
Balik rumah terus mula memasak.
Akhirnya siap... tp en suami kata kurang pedas lak...
Xpa.. next time ibu wat kasi pedas ok...
Janji kenyang perut n siap tapaw bawak g opis...





  resepi sila belek2 di sini..