cantik design akak siti wat... (jelez kila)
ice cream cocowhite
bhn2...
50 ml susu segar400 ml whipping cream
100 gm chocolate cooking (hiris halus)
2 teaspoon coklat emulco
2 bji telor
2 bji kuning telor
1 teaspoon essen vanila
1/3 cwn gula castor
cara2...
~dgn mnggunakan api kecil,panaskan susu segar, 50 ml whipping cream (yg drpd 400 ml td),chocolate cooking n coklat emulco dlm periuk kecil.kacau selalu smpai coklat larut,tutup api n ketepikan
~dlm bekas lain,satukan telor,kuning telor,essen vanilla n gula.pukul mnggunakan hand whisker.satukan adunan coklat cair tadi ke dalam nye n kacau sebati.
~dgn cara double boil,masak balik adunan nie.kacau sehingga adunan mnjadi pekat.tutup api n sejukkan sebentar
~pukul baki whipping cream tadi hingga creamy n kental
~akhir skali,satukan adunan coklat td ke dlm whipping cream n kacau hingga semua sebati.tuang adunan dlm bekas,n tutup.sjukkan dlm freezer skurang2nya 4 jam atau semalaman...
(pic bkn hak sendiri.. hehhehe....)
1 tin susu pekat
2 tin air (sukat guna tin susu tadi)1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil essence vanilla
pewarna n flavor ikut suka
cara die:
-campurkan susu,air n tepung jagung dlm periuk,kacau hingga larut n didihkan atas api lbey kurang dlm 5 ke 7 mnit la..(xyah tggu smpai mndidih)
-alihkan adunan ke dlm mngkuk mixer n biarkan sejuk jap
-dah sejuk,msukkan ovalette n esen vanilla..mula2 pukul dgn pelan2 dlu (takut t'percik plak nnt)...agk2 dh pekat,up kan speed n pukul smpai adunan ringan n gebu n naik membuak smpai nk penuh la bekas mixer tu..
-dh settle,bhgi2 kan kpd bbrape perasa yg d sukai..
-simpan dlm freezer,dh keras bley ngap..(lg best klu biarkan semalaman dlm fridge)
p/s: selamat mencuba kwn2....
kak. nnt buatkn eskem nie time makan-makan kt rumah akak. sedapnyeeeee <3
ReplyDeleteakak pun baru blajaq.. insyaAllah akak try..
ReplyDelete